

Gelir İdaresi BaÅŸkanlığı, e-Belgeye geçiÅŸ ÅŸartlarında deÄŸiÅŸiklikleri gözeten tebliÄŸ ile e-fatura ve e-arÅŸive geçiÅŸ zorunluluÄŸu için belirlenen ciro limitleri düÅŸürülmüÅŸtü.
GİB'in tebliÄŸinde yer alan son güncelleme ile, 2020 ve 2021 yılı brüt satış hasılatı 4 milyon TL, 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin e-fatura geçiÅŸ zorunluluÄŸu bulunuyor.
BildiÄŸiniz üzere, aynı gün içinde vergi mükellefi olanlara düzenlenen faturaların toplam tutarının vergi dahil 5 bin TL’yi geçmesi, vergi mükellefi olmayanlara düzenlenen faturaların toplam tutarının 30 bin TL’yi geçmesi durumunda e-arÅŸiv fatura kesilmesi ÅŸartı vardı; yeni düzenleme ile bu uygulamada da deÄŸiÅŸikliÄŸe gidildi.
e-Fatura ve e-arÅŸiv uygulamalarına geçiÅŸ ile ilgili tebliÄŸe göre, aynı gün içerisinde vergi mükellefi olmayanlara düzenlenen toplam fatura tutarı 5 bin TL’ye indirilirken, vergi mükellefi olanlar için ise bu tutar, GİB tarafından belirlenen fatura kesme sınırına eÅŸitlendi. Bu sınır her yıl güncellenmekle birlikte, 2023 yılı için 4.400 TL’dir.
Brüt satış hasılatı tutarına göre e-fatura sistemine geçecek iÅŸletmeler için baÅŸlangıç tarihi 01 Temmuz 2023, aynı firmaların e-defter uygulamasına geçiÅŸ tarihi ise 1 Ocak 2024 olarak kararlaÅŸtırıldı.
Aynı zamanda e-ticaret yapanlar için de e-faturaya zorunlu geçiÅŸ ÅŸartları deÄŸiÅŸiyor. e-Fatura kullanıcılarının kapsamı geniÅŸletiliyor.
Gelir İdaresi BaÅŸkanlığı 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel TebliÄŸi’nde yapılan deÄŸiÅŸiklikle,
e-İrsaliye uygulamasına geçiÅŸ zorunluluÄŸu ise 2022 ve müteakip hesap dönemlerine ait ciro haddinin 25 milyon TL'den 10 milyon TL’ye indirildi.
Sizlere tavsiyemiz, ciro limitlerinin düÅŸürülmesinden kaynaklı e-fatura geçiÅŸlerinde yaÅŸanabilecek yoÄŸunluÄŸa yakalanmadan bir an önce bu sistemlere geçmenizdir.